De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

13 tips voor als je begint met Intermittent Fasting

  • Door: Chris
  • Datum: augustus 27, 2021
  • Leestijd: 4 min.

Intermittent fasting (intermitterend vasten) ofwel tijdgebonden eten is een veelbesproken trend op het gebied van diëten. En dat is het niet zomaar! We hebben de 13 beste tips voor je genoteerd zodat je hier succesvol mee kunt beginnen, en je gezondheid kunt optimaliseren voor als je begint met intermittent fasting.

1. Er is niet één plan

Er zijn op zijn minst vijf soorten van intermittent fasting, dus de manier waarop je aan vasten doet kan je zelf uitkiezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 12 uur te vasten, meer of minder, sommige mensen gaan zelfs voor hele dagen. It’s up to you. 

2. Doelen vaststellen

Intermittent fasting kent veel voordelen dus is het zeker de moeite waard om het te proberen. Bedenk eerst wel vooraf wat je ermee wil bereiken. Denk aan: gezond oud worden, cravings vaarwel zeggen of een gezond(er) gewicht bereiken. Als je gericht te werk gaat dan weet je waar je het voor doet en is de kans op slagen groter.

3. Niemand zei dat het makkelijk zou zijn

Zelfs na voldoende research gedaan te hebben kan het zo zijn dat het niet werkt voor jou. Uren zonder eten kan je geïrriteerd maken of niet fijn werken met je planning. Bekijk daarom vooral eerst jouw routine en pas je eventuele fast periode hier op aan. 

4. Oefening baart kunst

Je hebt misschien gehoord over de voordelen van 16 uur vasten, maar dit kan een flinke lange tijd zijn als je hier gelijk mee begint. Het is wellicht verstandiger om niet gelijk hardcore te werk te gaan, maar te beginnen met een korte intermittent fasting periode. Zo gun je je lichaam de tijd om aan deze nieuwe routine te wennen. Work your way up!

5. Koffie en kruidenthee zijn vaak toegestaan

Maar dat varieert met welke fasting expert je praat. Wat in ieder geval niet oké is om de koffie romig te maken met een (plantaardige)melk of je thee te voorzien van suiker. Koffie en thee is natuurlijk wel zo lekker naast dat je alleen maar water ‘mag’ drinken.

6. Intermittent fasting is geen wondermiddel

Intermittent fasting kent weliswaar vele gezondheidsvoordelen maar je moet wel in je achterhoofd houden dat het je niet van al je gezondheidsproblemen gaat verlossen. Je moet het zien als een hulpmiddel, maar een optimale gezondheid gaat uiteraard over meer dan alleen IF.

7. Aandacht aan je lichaam besteden

Focus je op hoe je lichaam zich voelt nu je deze nieuwe strategie toepast. Het kan zo zijn dat je je niet lekker bij IF (intermittent fasting) voelt en als dat zo is, dan moet je het uiteraard niet doorpakken. Niet geschoten is altijd mis, maar tune eerst in met je lichaam.

8. Stress kan positieve effecten verhelpen

Als je je routine verandert kan dit stress veroorzaken. En beginnen met intermittent fasting kan zonder enige twijfel als stressvol aanvoelen. Het hebben van honger kan het stresshormoon cortisol veroorzaken. ‘Stress eten’ is vaak voorkomend en in dat geval kun je je IF plan beter loslaten. Houd je aan een plan dat comfortabel voor jou voelt, zo behaal je de meeste successen. 

9. Voedingsdagboek

Door bij te houden wat je eet, kun je beter bijhouden hoe verschillende voedingsmiddelen je laten voelen. Maar je moet niet alleen het voedsel opschrijven dat je eet; het kan nuttig zijn om ook je humeur en andere factoren bij te houden, omdat het je kan helpen de voortgang te laten zien. Door jezelf verantwoordelijk te maken behaal je eerder successen.

10. Vrouwen hebben verschillende behoeften

Intermittent fasting kan een invloed hebben op de hormonen van mannen en vrouwen, maar de hormonen van vrouwen zijn bijzonder gevoelig voor signalen van externe uithongering, wat kan leiden tot verhoogde niveaus van hongersignalen. Het is geen mysterie dat dit het moeilijker maakt om je aan je plan te houden. Dus je wordt je weer bewust van deze effecten.

11. Trainingen plannen bij periodiek vasten

Als je je afvraagt wat je nu precies met je workouts moet doen kun je uit twee opties kiezen. Je kunt gaan trainen met een lege maag, of je kunt gaan trainen binnen de periode waarin je eet. Er bestaat geen goed of fout, het is maar net wat fijn is voor jou.

12. Vasten geeft je geen carte blanche

Sommige mensen denken dat ze alles maar kunnen eten omdat ze aan IF doen, maar dit klopt niet. In de periode dat je eet is het aan te raden je lichaam te voeden met gezonde voeding en dus de juiste brandstof. Het geeft je dus geen vrijbrief om maar ongezond te gaan eten.

13. Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen?

In dit artikel heb je tips gekregen die jou op weg helpen naar een beter fysiek. Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van Intermittent Fasting dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen. Het enige wat jij nu nog nodig hebt is een goed trainingsschema. Wil je gaan voor een gespierd lichaam en laag vetpercentage? Dan is het Droog Trainen Protocol ideaal voor jou! Met behulp van het Droog Trainen Protocol kun je binnen 8 tot 16 weken effectief je vetpercentage verlagen voor ​een strakker, sterker en gespierder lichaam (​zonder jojo effect!)

Klik hier om meer informatie te lezen over het Droog Trainen Protocol. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

vitamine c

Previous Post

Hoe zit het met Vitamine C bij het Carnivoor dieet?

Next Post

Mag ik zwarte koffie drinken tijdens Intermittent Fasting?

zwarte koffie