De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Hoe lang asperges koken? Wij hebben het antwoord!

  • Door: Chris
  • Datum: juli 15, 2022
  • Leestijd: 4 min.

Dit is een veelgestelde vraag: “Hoe lang moet ik asperges koken?” Asperges koken is helemaal niet zo lastig zoals veel mensen denken. De bereidingstijd van “het witte goud” valt ook reuze mee. Wel kost het wat voorbereidingstijd door je de asperges kan koken, tenzij je natuurlijk geschilde asperges koopt in de winkel. Asperges zijn bij de meeste mensen iets populairder dan de groene asperges, onder meer door de wat zachtere smaak ervan.

Er zijn diverse overheerlijke recepten met asperges. Denk onder meer in combinatie met ham en kaas. Door de zachte smaak van deze asperge is de groente makkelijk te combineren. Voordat je echter van deze groente kan genieten, moet je deze natuurlijk goed bereiden. We leggen uit hoe je te werk moet gaan!

Hoe lang asperges koken: stap voor stap

Hoewel asperges koken de eerste keer even goed kijken is, kan het na een tijdje vrij gemakkelijk gaan. Om het je makkelijk te maken hebben wij de stappen voor het koken van asperges op een rij gezet. Asperges koken doe je als volgt:

  1. Laat de asperges een half uur in koud water weken;
  2. Schil de asperges met een dunschiller of dun mesje, vanaf de kop naar beneden;
  3. Snij het onderste stuk van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van de asperge;
  4. Breng een pan water met wat zout aan de kook en leg de asperges hier vast in;
  5. Als het water kookt laat je de asperges nog vijf tot acht minuten doorkoken, afhankelijk van de dikte;
  6. Als de asperge lichtjes kan doorbuigen is deze gaar en klaar om geserveerd te worden!

Op zoek naar de uitgebreide uitleg? Lees dan vooral door!

Voor het koken van asperges

Voor je de asperges gaat bereiden moet je ze goed schillen. Doe je dit niet, dan gaat dit ten koste van de smaakbeleving. Er blijven dan draden achter die de textuur en het eetplezier niet ten goede komen. Bij het maken van asperges is het dus belangrijk hier aandacht aan te besteden. Voordat je gaat schillen moet je de asperges even laten weken. Laat de asperges een half uur in koud water liggen, zodat deze zich kunnen volzuigen met water. Dit maak het schillen gemakkelijker en geeft de asperges een rijkere smaak.

Als de asperges geweekt hebben, ben je klaar om de asperges te schillen. Schil de asperges met een dunschiller of een dun en scherp mesje. Je doet dit door vanaf de kop van de asperges naar beneden te schillen. Zorg ervoor dat je hierbij steeds iets overlapt met het vorige stukje, zodat je geen enkele plek mist. Na het schillen snij je het onderste stuk van de asperge af, dit is een stukje van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter. Nu ben je klaar om de asperges te koken.

De asperges koken

Nu je de asperges hebt geweekt, geschild en schoongemaakt, kunnen ze de pan in. Leg ze in een pan de breed genoeg is, zodat ze plat kunnen liggen. Giet koud water in de pan totdat de asperges net onder water staan. Voeg nog een beetje zout toe en de pan kan op het vuur. Breng het water met de asperges aan de kook. Kookt het water? Laat de asperges dan nog vijf tot acht minuten verder koken, dit is afhankelijk van de dikte van de asperge.

Check vanaf een minuut of vier à vijf hoe de asperges garen. Door met een vork in een asperge te prikken en deze even uit het water te halen test je of ze gaar zijn. Buigt de asperges een beetje door? Dan zijn je asperges gaar. Haal ze op het moment dat ze gaar zijn direct uit het water. Wacht je hiermee, dan heb je kans dat de asperges slap worden hun kenmerkende smaak en textuur verliezen.

Je haalt de asperges uit het water door ze met een schuimspaan uit het water te tillen en ze even uit te laten lekken. Dit kan je het beste doen op wat keukenpapier of een droge en schone theedoek. Op het moment dat de asperges zijn uitgelekt, zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Verder bereiden van asperges

Als de asperges gekookt zijn kan je er van alles mee. Natuurlijk kan je ze direct serveren, maar er zijn nog tal van andere manieren om asperges te bereiden. Zo kan je ze ook nog even heerlijk roerbakken/wokken, grillen of in de oven verder bereiden. Bijvoorbeeld in combinatie met beenham of een gekookt ei. Er zijn tal van heerlijke recepten om asperges te bereiden. Elke techniek biedt weer andere mogelijkheden om het maximale uit de smaak van “het witte goud” te halen. Hoe je asperges ook kookt, een traktatie is het zeker!

Klaar om af te vallen?

In dit artikel heb je gelezen hoe lang je asperges moet koken. Een goed en gevarieerd dieet vormt uiteraard de basis voor succesvol gewichtsverlies. Het enige wat jij nu nog nodig hebt zijn goede recepten. Wil je gaan voor een strak lichaam en een laag vetpercentage? Dan is ons Afslank Weekmenu ideaal voor jou! Met behulp van het Afslank Weekmenu kun je binnen no time effectief je vetpercentage verlagen voor ​een strakker lichaam (​zonder jojo effect!)

Download GRATIS het Afslank Weekmenu, met de lekkerste recepten en boodschappenlijstje. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

alizonne dieet

Previous Post

Het Alizonne dieet: Wat is het precies?

Featured Article

Edit in Customizer > Popcorn Options > Post Settings