De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Intermittent Fasting en kanker: Kan het helpen?

  • Door: Chris
  • Datum: september 3, 2021
  • Leestijd: 2 min.

Deze vraag krijgen we regelmatig in onze mailbox: “Wat is het verband tussen Intermittent Fasting en kanker. Kan het helpen?” Intermittent Fasting kan bijdragen aan het beloop van de ziekte kanker. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hierin bleek dat inzetten van periodiek vasten (ook wel het vastendieet) helpt bij kanker. Ten eerste zouden volgens wetenschappers de gevaarlijke kankercellen door het vastendieet meer vatbaar zijn voor chemotherapie. Ten tweede zijn de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker een stuk minder.

Hogere effectiviteit chemotherapie door het vastendieet bij kanker

Chemotherapie maakt ook gezonde cellen dood. Dit is een probleem want er zijn immers gezonde cellen nodig. Door te vasten blijven gezonde cellen méér in leven en gaan er meer gevaarlijke cellen dood. Dit zorgt voor een effectievere behandeling van chemotherapie. De onderzoekers denken dat dit komt omdat het vastendieet groeifactoren laat dalen. Groeifactoren laten – zoals de naam impliceert – cellen groeien. Dat is evolutionair best logisch. Waardoor zou het lichaam groeiprocessen willen aangaan als er geen voedsel aanwezig is? Dit punt wordt door andere onderzoekers bevestigd. Het lichaam wil meer op herstel focussen bij de afwezigheid van voedsel. Dit argument zou volgens onderzoekers ‘de achilleshiel’ van kanker zijn. Het vastendieet zou zo een belangrijke rol gaan spelen bij de behandeling van kanker. Op deze manier wordt een behandeling met – zwaar giftige – chemotherapie meer draagbaar maar ook effectiever.https://player.vimeo.com/video/179729656?dnt=1&app_id=122963Het vastendieet zou kunnen helpen bij kanker

“Minder bijwerkingen bij chemotherapie bij kanker”

Naast het verhoogde effectiviteit van chemotherapie bij kanker is er meer. Zo blijkt ook de bijwerkingen van een behandeling met chemotherapie minder heftig. Op deze manier worden misselijkheid, haaruitval en bijvoorbeeld moeheid ook minder. Dit zeggen wetenschappers die onderzoek deden naar het vastendieet en kanker. Het is belangrijk om te benoemen dat de personen in deze studies onder medisch toezicht stonden. Dit houdt in dat op eigen houtje vasten als er sprake is van chemotherapie niet is aan te raden. Vragen naar persoonlijk advies kan bijdragen aan een wel afgewogen beslissing omtrent het vastendieet.  Wel kan een persoonlijk advies omtrent voeding en leefstijl bijdragen aan een beter beloop van kanker tijdens chemotherapie. Zo kunnen minder eiwitten en minder suikers helpen bij kanker.

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen?

In dit artikel heb je gelezen welke invloed Intermittent Fasting heeft op kanker. Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van Intermittent Fasting ook dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen. Het enige wat jij nu nog nodig hebt is een goed trainingsschema. Wil je gaan voor een gespierd lichaam en laag vetpercentage? Dan is het Droog Trainen Protocol ideaal voor jou! Met behulp van het Droog Trainen Protocol kun je binnen 8 tot 16 weken effectief je vetpercentage verlagen voor ​een strakker, sterker en gespierder lichaam (​zonder jojo effect!)

Klik hier om meer informatie te lezen over het Droog Trainen Protocol. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

Wat is 5-2 Intermittent Fasting?

Previous Post

5:2 Intermittent Fasting (2 dagen per week vasten)

Next Post

Keto dieet: Wat mag je niet eten?

keto dieet wat mag je niet