De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Wat is Intermittent Fasting + Mijn Ervaring

  • Door: Chris
  • Datum: oktober 5, 2021
  • Leestijd: 6 min.

Wat als *wanneer* te eten net zo belangrijk is als *wat* te eten? Dat is het idee achter Intermittent Fasting (IF). Een dieet dat de tijd tussen maaltijden aanpast om je lichaam te optimaliseren en de gezondheid te verbeteren. Of je nu wilt afvallen of gewoon meer aandacht wilt besteden aan jouw relatie met voedsel. Veel gezondheidswerkers pleiten voor intermitterend vasten, omdat ze zeggen dat het de stofwisseling kan bevorderen. Het kan je lichter en gezonder maken, en als bonus zul je minder vaak ziek worden. Dit artikel is de eerste uit een reeks intermittent fasting ervaringen.

Dus wat is Intermittent Fasting?

Bij IF is het idee dat het optimaliseren van tijden waarop je eet gedurende de dag je lichaam goed zal doen. Door de tijd te beheersen dat je lichaam zich in de toestanden “eten” en “vasten” bevindt, kun je je metabolische potentieel volledig realiseren en calorieën efficiënter dan voorheen verbranden.

Wanneer je eet, zal je lichaam gedurende drie tot vier uur in de post-absorptietoestand komen. Hierna zal het niet veel calorieën verbranden. Daarna gaat het 8 tot 12 uur in nuchtere toestand. Dit is wanneer het glucosegehalte erg laag is, maar jouw lichaam het opgeslagen vet verbrandt. Omdat we meestal voortdurend aan het eten zijn, brengt ons lichaam niet veel tijd door in deze vastende toestand. Om dit probleem op te lossen, stelt intermitterend vasten je in staat de maaltijdtijden te optimaliseren. Zodat je meer tijd hebt om in deze belangrijkste calorieverbrandingstoestand te zijn.

Voordelen van Intermittent Fasting

Dit idee is misschien nieuw voor je, maar vasten is in de geschiedenis altijd een populaire eetstrategie geweest, vooral onder religies. Intermitterend vasten repliceert ook de eetstijl van onze voorouders in het verleden en heeft vele voordelen, waaronder:

  • Verhoogde stofwisseling
  • Behoud van spiermassa
  • Verminderde ontsteking
  • De afname van het insulinegehalte in samenwerking met de toename van het menselijk groeihormoon – beiden bevorderen de vetverbranding
  • Verminderde insulinegevoeligheid en minder risico op diabetes type 2

IF heeft als bijkomend voordeel dat het je dagelijkse calorieën vermindert (zolang je niet teveel eet). Als je regelmatig te veel calorieën binnenkrijgt, kan het gebruik van intermitterend vasten een gemakkelijke manier zijn om calorieën te verminderen. En vanwege de manier waarop het je metabolisme versnelt, is intermitterend vasten meestal logisch voor degenen die plateaus ervaren tijdens gewichtsverlies.

Mijn ervaringen met Intermittent Fasting

Nadat ik onlangs veel over IF in de gezondheids- en fitnessindustrie had gehoord, besloot ik het eens te proberen. Als gezondheidscoach vind ik het interessant om verschillende manieren van eten te begrijpen, dus het is een interessant experiment om IF te integreren in mijn levensstijl. De enige IF-methode die mij aanspreekt is de 16/8-methode (16 uur vasten, 8 uur eten), dus dit is de methode die ik zelf heb geprobeerd. Ik heb dit dieet ongeveer 6 weken geprobeerd, maar was ermee gestopt vanwege een reis naar Israël. Het eten in Israël is geweldig – vooral het ontbijt – ik wil me ten volle uitleven, dus ik heb me tijdens de reis niet aan de 16/8-methode gehouden en sinds we terugkwamen heb ik het niet helemaal meer toegepast.

Enkele dingen die ik over IF heb geleerd:

Ik heb meestal geen honger wanneer ik wakker word

Het is grappig omdat mijn moeder vroeger altijd grapte dat ik altijd honger had als ik ‘s ochtends uit bed kwam. Maar in de afgelopen jaren, toen ik bewuster begon te eten en echt op mijn hongersignalen begon te letten, realiseerde ik me dat het verlangen om te ontbijten zodra ik wakker werd echt uit gewoonte was. Geen échte honger. Zelfs voordat ik over IF hoorde, begon ik steeds later te ontbijten. Op sommige dagen at ik mijn eerste maaltijd pas zo rond 11.30-12.00 uur ‘s avonds, wat overeenkomt met de 16/8 vastenmethode .

Trainen in nuchtere toestand werkt voor mij

Het werkt goed voor mij om ‘s ochtends in nuchtere toestand te trainen. Ik voel me sterk, energiek en gefocust.

Betere maaltijden + minder tussendoortjes

Als mijn voedingsschema er zo uitziet: 12:00 (ontbijt of lunch, ik eet dan meestal een grote salade) 15:00 (lunch #2, meestal smoothies, eiwitrepen of andere snelle en gemakkelijke dingen) 19:00 (diner). Over het algemeen had ik het gevoel dat ik grotere maaltijden at, waardoor ik echt vol zat. Ik at meer groenten (vooral de eerste maaltijd van de dag), en ik at niet zo veel tussendoortjes. Ik sloeg bijna snacks over na de maaltijd, en dat bleek makkelijker dan ik dacht.

Het verminderen van ‘s nachts eten

Dit hangt nauw samen met het verminderen van tussendoortjes, maar ik denk dat het belangrijk is om hier apart aandacht aan te besteden. Ik weet dat veel mensen worstelen met ‘s avonds eten. Nachteters eten uit verveling of gewoonte (niet omdat ze honger hebben). Of ze hebben ‘s nachts honger omdat ze overdag niet genoeg eten. Hoe dan ook, met IF kun je de gewoonte ontwikkelen om de hoofdmaaltijd binnen het voedingsvenster van 8 uur te eten en de nachtelijke maaltijden te verminderen of geheel te stoppen.

Afhankelijkheid van koffie

De meeste mensen zeggen dat het consumeren van maximaal 50 calorieën tijdens het vasten geen kwaad kan. Dit betekent dat je tijdens het vasten BCAAS, thee of zwarte koffie kunt drinken. Ik hou van koffie, maar soms heb ik tijdens mijn IF-experiment het gevoel gehad dat ik er afhankelijk van was om het vasten te doorstaan. Het stelt me ​​niet alleen in staat iets te drinken tijdens het vasten, maar het is ook een eetlustremmer. Dus het helpt me om elke dag tot het middaguur te vasten

Ik drink meestal elke ochtend 1-2 kopjes (wat echt niet veel is). Want hoewel wordt gezegd dat koffie goed is tijdens het vasten, is aangetoond dat het de cortisolspiegel (stresshormoon) verhoogt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en vetopslag, vooral rond de buik. Het is ook belangrijk op te merken dat vasten zelf de cortisolspiegel zal verhogen, en de nadelige effecten van hogere cortisolspiegels kunnen gemakkelijk alle voordelen van IF tenietdoen.

Plannen kan lastig zijn

Het moeilijkste van IF is om elke avond om 20.00 uur klaar te zijn met eten. Voor mijn IF-experiment at ik rond 8.30 of 9.00 uur ‘s avonds, dus het was lastig om eerder te eten. Dit laat alleen maar zien dat dit deel van de IF soms lastig kan zijn. Maar geen zorgen: Indien nodig kun je je dieetvenster op elk moment aanpassen. Als je bijvoorbeeld op een dag om 20.00 uur met een vriend of vriendin gaat eten, kun je de volgende dag om 13.00 uur beginnen met eten, zodat je vastenraam tot 21.00 uur kan duren.

Resultaten 

Tijdens mijn zes weken durende ervaringen met 16/8 Intermittent Fasting voelde ik me erg goed. Ik ben niet veel afgevallen, maar ik heb daar geen probleem mee. Mijn doel is om spieren te krijgen en vet te verliezen, niet per se om de cijfers op de weegschaal te laten zakken. Ik denk dat IF vele voordelen heeft. Het kan een nuttig hulpmiddel zijn voor sommige mensen (vooral degenen die een plateau voor gewichtsverlies ervaren).

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen?

Dit artikel is de eerste uit een reeks intermittent fasting ervaringen. Heb jij een ervaring? Stuur hem dan in en dan posten we hem op de site! Een goed dieet de basis voor succesvol gewichtsverlies. Het enige wat jij nu nog nodig hebt is een goed trainingsschema. Wil je gaan voor een gespierd lichaam en laag vetpercentage? Dan is het Droog Trainen Protocol ideaal voor jou! Met behulp van het Droog Trainen Protocol kun je binnen 8 tot 16 weken effectief je vetpercentage verlagen voor ​een strakker, sterker en gespierder lichaam (​zonder jojo effect!)

Klik hier om meer informatie te lezen over het Droog Trainen Protocol. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

makkelijk gezond recept

Previous Post

Makkelijk en gezond recept: Kipsaté Salade

Next Post

De invloed van Intermittent Fasting op de darmflora

intermittent fasting darmen