De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Is Ketose gezond en hoe helpt het met afvallen?

  • Door: Chris
  • Datum: september 23, 2021
  • Leestijd: 6 min.


Je hebt vast wel eens over ketose gehoord. Het is een stand van je lichaam waarin je overschakelt van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Ketose klinkt ideaal, maar is dat ook zo? Is ketose gezond? Is het makkelijk afvallen?

WAT IS KETOSE?

Ketose is een van de natuurlijke ‘stofwisselingsstanden’ van je lichaam. Een stofwisselingsstand die gebruikt maakt van, met name, lichaamsvet als eerste vorm van brandstof. Wanneer je in ketose bent kun je snel afvallen doordat je veel vet verbrandt.

Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren. Maar hoe werkt ketose? En wat moet je doen om in ketose te komen? Is het veilig en gezond? Wij hebben onderzoek gedaan.

OVERGEWICHT, DE EPIDEMIE VAN HET WESTEN

Wist je dat er tegenwoordig meer mensen overlijden aan het de gevolgen van overgewicht, dan aan de gevolgen van ondervoeding? Sinds 1975 is wereldwijd het aantal mensen met obesitas met 300% gestegen.

De Westerse leefstijl, met veel zittend werk, stress en het eten van te veel en bewerkte voeding leidt bij steeds meer mensen tot overgewicht en is niet gezond. Het is voor veel mensen lastig om op gewicht te blijven en afvallen lijkt soms helemaal onmogelijk. Overgewicht kan weer gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Risico’s voor je gezondheid met overgewicht

1. Aderverkalking
2. Verstoorde suiker- en vetstofwisseling (bijvoorbeeld diabetes type 2 en te hoog cholesterol)
3. Hoge bloeddruk


DE ZOEKTOCHT NAAR DE BESTE MANIER VAN AFVALLEN

Overgewicht leidt bij veel mensen tot een zoektocht naar hoe ze snel en makkelijk kunnen afvallen. Hoe kom je nou het snelste en op een gezonde manier in je vetverbranding? Dan kom je al gauw op de term ‘ketose’ terecht.

HOE WERKT KETOSE PRECIES?

Je lichaam heeft brandstof nodig om energie van te maken. Hiervoor gebruikt je lichaam macronutriënten. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die calorieën leveren (kcl = energie).

Macronutriënten zijn:

1. Vetten
2. Koolhydraten
3. Eiwitten

Van koolhydraatverbranding naar vetverbranding en afvallen

Je lichaam ‘draait’ het liefst op koolhydraten. Koolhydraten leveren de snelste en makkelijkste brandstof voor het lichaam. Wij eten ze de hele dag. Onze boterhammen, ontbijtgranen, fruit, mueslirepen, snoepjes, koekjes, sappen, frisdranken, pasta, aardappelen, rijst et cetera zitten er vol mee. Dit wordt ook wel de koolhydraatverbranding genoemd. Gebrek aan energie betekent afvallen.

Eiwitten zal je lichaam niet snel als brandstof gebruiken, alleen als het niet anders kan. Eiwitten zijn primair bedoeld als bouwstof voor je weefsels en spieren.

Wil je dat je lijf je vetreserves gaat gebruiken als brandstof zodat je kunt afvallen dan moet je daar noodzaak voor creëren. Je lijf vindt het immers makkelijker om koolhydraten te gebruiken als energie. Door maar lang genoeg koolhydraten weg te laten, dwing je je lijf om ‘op vetten te gaan draaien’. Zo maak je aanspraak op je vetreserves en zul je (sneller) afvallen. Wanneer je lichaam voedings- en lichaamsvetten gebruikt als energiebron, dán ben je in ketose.


VOORDELEN VAN KETOSE

Een ketogeen dieet (een voedingspatroon waarmee je in ketose raakt) wordt gezien als een gezond dieet om te kunnen afvallen. De meest voor de hand liggende redenen om een ketogeen dieet te volgen zijn:

1. Snelle vetverbranding
2. Afvallen
3. Onderdrukt hongergevoel, betere verzadiging  
4. Verbeterde suiker- en vetstofwisseling

Er zijn overigens nog meer gezondheidsvoordelen waarmee ketose in relatie wordt gebracht:

Beter humeur
Na de beginperiode en tijdens het afvallen geven mensen aan zich vrolijker, gezonder en beter in hun vel te voelen.  

Hersenen
Ketose kan helpen om cognitieve achteruitgang, veroorzaakt door overgewicht en obesitas, tegen te gaan. Een ketogeen dieet zou gezond zijn en mogelijk ook helpen bij de symptomen van de ziekte van Parkinson of Alzheimer.

Acne
Ketose zou gezond kunnen zijn en kunnen helpen om acne te verminderen.

Diabetes type 2
Ketose kan helpen om de insulinegevoeligheid van mensen met diabetes type 2 tot wel 75% te verbeteren en het gebruik van medicatie te verminderen of te stoppen.  

Metabool syndroom
Een ketogeen dieet kan alle belangrijke symptomen van het metabool syndroom verbeteren. Deze symptomen zijn onder andere verhoogde triglyceriden, te veel buikvet en een verhoogde bloeddruk.

Hart- en vaatziekten
Ketose kan helpen om risicofactoren op hart- en vaatziekten te verminderen. Dit zijn gezondheidsfactoren als bloedwaarden van triglyceriden, totaal cholesterol en LDL- en HDL cholesterol.

Levensverlengend

Er zijn aanwijzingen dat een keto dieet levensverlengend kan werken.

NADELEN KETOSE

Beginperiode – de ‘keto flu’

Na het starten van een ketogeen dieet waarbij je gaat afvallen, kun je last krijgen van onderstaande gezondheidsklachten. Je lichaam is niet gewend om vetten als primaire brandstof te gebruiken en moet even wennen aan het afvallen. Dit wordt ook wel de ‘ketogriep’ genoemd. Meestal is die na een paar dagen tot een paar weken over. Na deze periode voelen veel mensen zich juist energiek, gezond en goed in hun vel.

Hier volgt een lijst:

Vermoeidheid
Misselijkheid
Slechte adem
Kramp
Licht in het hoofd
Slechter slapen
Meer honger
Koud aanvoelen
Diarree of verstopping
Hoofdpijn

Je kunt bovengenoemde gezondheidssymptomen minimaliseren door veel water te drinken, goed uit te rusten, en voeding te eten die rijk is aan mineralen en vezels (zoals noten, en gezonde groenten en fruit).

IS KETOSE GEVAARLIJK?

Ketose wordt vaak verward met ketoacidose. Bij ketoacidose is de zuurgraad van het bloed te hoog, een gevaarlijke staat van het lichaam. Dit treedt overigens bij gezonde personen vrijwel niet op. Het komt soms voor bij bijvoorbeeld mensen met diabetes type 1.

Ketose is een natuurlijke staat van het lichaam en daarom niet per se ongezond. In de oertijd stonden we regelmatig in deze stofwisselingsstand. Voor gezonde mensen vormt het ketogeen dieet een veilig voedingspatroon, ook als ze willen afvallen.

LANGE TERMIJN GEVOLGEN VAN KETOSE OP JE GEZONDHEID

Een studie naar de gezondheidseffecten van het keto dieet wijst uit dat het veilig is om langere periodes in ketose te verkeren om daarmee te kunnen afvallen. Testpersonen die 24 weken een keto dieet volgden, hadden significant gewichtsverlies, ze hadden verbeterde bloedsuiker- en cholesterolwaarden en vertoonden geen significante gezondheidsbijwerkingen op bijvoorbeeld de lever- of nier werking.

HOE BEREIK JE KETOSE?

Om gezond in ketose te komen zodat je kunt afvallen, kun je meer bewegen of langer tussen je eetmomenten laten (vasten). Om gezond in ketose te raken, verdeel je je voedingsinname als volgt:

* 25% eiwit, ca. 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht
* 5% koolhydraten, niet meer dan maximaal 20 tot 30 gram koolhydraten per dag
* 70% vet

Wat mag je allemaal eten bij een keto dieet?
Onderstaand een aantal voorbeelden van wat je mag eten als je in ketose bent of in ketose wilt komen en ook wil afvallen.

1. Vlees, gevogelte en vis
2. Eieren
3. Low-carb groenten en fruitsoorten
4. Noten en zaden
5. Volvette zuivel: kaas, boter, yoghurt, roomkaas
6. Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, sesamolie, mayonaise, avocado

HOE WEET JE DAT JE IN KETOSE BENT

Met speciale urtineteststrips kun je meten of je in ketose bent. Het is ook te meten in het bloed. Verder is je adem een indicator. Wanneer je in ketose bent krijgt je adem een acetonachtige geur. Als het afvallen ineens snel gaat, kan dat ook betekenen dat je in ketose bent.

IS ER EEN JOJO-EFFECT BIJ HET KETO DIEET?

Een keto dieet is erg effectief om snel te kunnen afvallen en om in je vetverbranding te komen. Waar het echter om draait is: heeft het afvallen zin? Blijft dat gewicht er ook af? De richtlijnen voor succesvol gewichtsverlies is het afvallen van minimaal 10% van je lichaamsgewicht, en dit gewichtsverlies minimaal een jaar er af houden. Dit blijkt in de praktijk een uitdaging te zijn bij álle diëten.  

Wanneer je na een ketogeen dieet weer in oude patronen vervalt, dan is de kans groot dat het gewicht er weer bij komt en het afvallen voor niks was. Het gaat immers om een gedegen en blijvende leefstijlverandering.

Snel en makkelijk afvallen met de Keto Revolutie?

In dit artikel heb je gelezen wat ketose precies inhoudt. Volg jij het Keto dieet al? Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van het keto-dieet dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen, bovendien heeft het volgen van een keto-dieet nog talloze andere gezondheidsvoordelen. In de Keto Revolutie kun je precies lezen hoe je jouw extra pondjes kunt verliezen en er af kunt houden door informatie, vele tips en heerlijke recepten.

Klik hier om meer informatie te lezen over de Keto Revolutie. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

afvallen waar zie je het eerst

Previous Post

Waar zie je het eerst resultaat bij het afvallen?

Next Post

Keto Dieet: Het beste dieet om af te vallen?

dieet om af te vallen