De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Migraines verhelpen met het keto dieet

  • Door: Chris
  • Datum: november 9, 2021
  • Leestijd: 3 min.

Veel mensen vragen ons of het keto dieet zou kunnen helpen met het verhelpen van migraine. Dit weten wij er over…

In Nederland lijden zo’n 2,5 miljoen (!) mensen (vooral vrouwen) aan migraine. Migraine is in de hele Westerse wereld een steeds groter wordend probleem.

Chronische ontstekingen

Er wordt daarom ook steeds meer onderzoek naar migraine gedaan. Onderzoek wijst uit dat mensen met migraine een hoger niveau van C-reactive protein (CRP) in hun bloed hebben. Dit duidt op chronische ontstekingen.

Bovendien is er een verband tussen het eten van koolhydraatrijke voeding (suikers en simpele koolhydraten), waardoor het bloedsuikergehalte snel stijgt en een migraine aanval volgt vaak niet lang daarna.

Hersenscans hebben laten zien dat mensen die langdurig last van migraine hebben, zelfs beschadigingen aan hun hersencellen krijgen. Je hersenen zwellen namelijk een beetje op en dat leidt tot het afsterven van hersencellen. Er is steeds meer bewijs dat migraine veroorzaakt wordt door chronische ontstekingen.

Keto dieet

Het is dus misschien niet zo vreemd dat mensen die het keto dieet volgen zeggen dat ze sindsdien geen last meer hebben van hoofdpijn en zelfs van hun migraine af zijn gekomen.

Het keto dieet kan een belangrijke rol spelen, omdat het geen graanproducten, geen suikers en geen zaad-oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, etc.) bevat. Dit is heel belangrijk want zowel suikers als zaad-oliën (plantaardige oliën) worden in verband gebracht met de toename in chronische ontstekingen. Toch denk je misschien als je naar de keto-voedingslijsten kijkt dat er heel wat soorten eten zijn die een aanval kunnen triggeren. Bijvoorbeeld avocado’s, bepaalde noten, etc.

In dit geval is het verstandig om eten waarvan jij weet dat dat bij jou tot een migraine aanval lijdt, niet te eten totdat je fat-adapted bent. Op het moment dat je fat-adapted bent is je metabolisme zodanig verandert, dat zelfs de trigger keto (!) voedingsmiddelen vrijwel bij niemand nog een aanval veroorzaken. Het proces om helemaal fat-adapted te worden duurt bij de meeste mensen 2-3 maanden.

Bovendien zorg je op het keto dieet veel bewuster dat je je elektrolyten in voldoende mate via je voeding of zo nodig supplementen binnenkrijgt. In het geval van migraine, kan vooral een bad met magnesiumsulfaat meerdere malen per week helpen.

Onderzoek naar keto & migraine

Er wordt nu dan ook onderzoek gedaan naar het keto dieet als behandelingsmethode bij migraine. Dr Josh Turknett, een neuroloog, die zelf jarenlang aan migraine geleden heeft, laat in zijn boek ‘The Migraine Miracle‘ zien dat wat je eet weleens de trigger voor je migraine zou kunnen zijn.

Keto om chronische ontstekingen tegen te gaan

Onderzoekers vermoeden nu dat chronische ontstekingen wel eens de oorzaak van neurogene pijn, door een niet goed functionerend zenuwstelsel, zouden kunnen zijn. Dit geldt dan ook niet alleen voor migraine, maar ook voor een heleboel andere hersen- en zenuwaandoeningen. Er wordt nu zelfs onderzocht of het keto dieet mensen met ALS (tot nu toe altijd dodelijk) kan helpen.

Clusterhoofdpijn

Het is natuurlijk vreselijk als je last van migraine hebt, maar clusterhoofdpijn is zelfs nog erger. Het wordt zelfs wel ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd, omdat mensen gewoon niet meer verder kunnen.

Clusterhoofdpijn is gelukkig wel veel zeldzamer, ongeveer 0.1% van de bevolking, waaronder vooral veel mannen, lijden aan clusterhoofdpijn.

Er zijn inmiddels meerdere studies gedaan waarbij patiënten minder vaak last kregen van clusterhoofdpijnaanvallen als ze een speciale versie van het keto dieet volgden. Hieronder kan je daar meer over lezen.

Snel en makkelijk afvallen met de Keto Revolutie?

In dit artikel heb je gelezen welke invloed het keto dieet heeft op het verhelpen van migraines. Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van het keto-dieet dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen, bovendien heeft het volgen van een keto-dieet nog talloze andere gezondheidsvoordelen. In de Keto Revolutie kun je precies lezen hoe je jouw extra pondjes kunt verliezen en er af kunt houden door informatie, vele tips en heerlijke recepten.

Klik hier om meer informatie te lezen over de Keto Revolutie. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

intermittent fasting en keto

Previous Post

Intermittent Fasting in samenwerking met Keto

Next Post

Welke mineralen heb je nodig bij een Keto dieet?

mineralen