De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Hoe zit het met Vitamine C bij het Carnivoor dieet?

  • Door: Chris
  • Datum: augustus 27, 2021
  • Leestijd: 5 min.

Veel mensen denken dat als je alleen vlees eet, je onvoldoende Vitamine C binnen krijgt. “Dan krijg je toch scheurbuik?” Nee, dat is niet het geval. Onderzoek dat (onder andere) Vilhjalmur Stefansson in de 20e eeuw uitvoerde in New York (en bij eskimo’s in de poolgebieden), liet zien dat mensen die een carnivoor dieet volgen geen Vitamine C tekort ontwikkelen. Maar hoe kan dat? Voor je dagelijkse portie Vitamine C moet je toch fruit eten?

Dagelijkse portie

De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid Vitamine C die de mens nodig zou hebben, is zo’n 100 milligram. Overheidsadviezen schrijven doses tussen de 100 mg en 1000 mg per dag voor. En dat advies klopt … voor mensen die een non-carnivoor dieet volgen. Voor carnivoren is de dagelijks benodigde hoeveelheid Vitamine C echter veel lager. Als je puur leeft van dierlijke producten, dan heb je aan 20 mg voldoende. Waarom dat zo is? Laten we er eens dieper induiken!

Wat doet Vitamine C in het menselijk lichaam?

Vitamine C speelt bij twee processen een belangrijke rol. Allereerst hydroliseert het lysine en proline in hydrolysine en hydroproline. Waarom dat belangrijk is? Mensen zijn opgebouwd uit miljarden cellen. Deze cellen hebben celwanden die gebouwd worden uit hydrolysine en hydroproline.

Zie hydrolysine en hydroproline als de bouwstenen in de muur van een huis die de celwand metaforisch gezien is. Zonder deze bouwstenen, verslechterd de kwaliteit van de muur en ontstaan lekkages. Uiteindelijk kan de lekkage de muren doen wegspoelen en het huis in laten storten. Zonder Vitamine C geen hydrolise van proline en lysine. Zonder Vitamine C geen sterke en gezonde celwanden.

De tweede belangrijke rol van Vitamine C is die van anti-oxidant. Het lichaam staat onder stress en die stress (oxidatieve stress) leidt tot beschadiging. Vitamine C is een anti-oxidant, die de oxidatie tegen gaat. Het voorkomt veroudering en helpt schade aan het menselijk lichaam repareren.

Als Vitamine C belangrijk is, waarom heeft een carnivoor dan minder nodig?

Vitamine C hydroliseert proline en lysine in de componenten die de mens nodig heeft om sterke en gezonde cellen te bouwen. Lysine en proline zijn in overvloed aanwezig in plantaardig voedsel.

Wat is overvloedig aanwezig in vlees? Hydrolysine en hydroproline! Met andere woorden: als je vlees eet, heb je rechtstreeks toegang tot de juiste ingrediënten. Er hoeft niets meer gehydroliseerd te worden. En omdat er geen hydrolyse nodig is, is er ook geen Vitamine C nodig om dit proces op gang te brengen.

Dan blijft er over die oxidatieve stress. Waar komt deze vandaan? Steeds meer onderzoek wijst uit dat het lichaam bovengemiddeld snel slijt van hoge bloedsuikerwaardes en (vooral) de hoge insulinepiek die daarop volgt (zie de vorige artikelen voor een uitleg van suikerconsumptie en de daarop volgende insulinerespons van het lichaam).

Suiker en insuline creëren oxidatieve stress (en ontstekingen en obesitas en de meeste andere welvaart ziektes). Des te meer suikers, granen en koolhydraten de mens consumeert, des te groter wordt de oxidatieve stress in het lichaam en des te meer Vitamine C is nodig als anti-oxidant.

Oxidatieve stress

Voel je hem al aankomen? Als vleeseter krijg je geen suiker, koolhydraten of granen binnen. De oxidatieve stress (en ontstekingen en obesitas en de meeste andere welvaart ziektes) is minimaal. Een carnivoor dieet zorgt er wederom voor dat veel minder Vitamine C nodig is.

Zo wordt duidelijk waarom een omnivoor of veganist veel meer Vitamine C nodig heeft dan een carnivoor. Maar er is nog een reden waarom non-carnivoren veel meer Vitamine C nodig hebben. Dat komt door het opnametraject van Vitamine C in het lichaam.

Elke voedingsstof komt via een specifiek voedsel opnametraject uiteindelijk de bloedbaan binnen. Sommige voedingsstoffen delen een opnametraject. Vitamine C is daar een voorbeeld van. Het deelt het opnametraject met glucose (aka enkelvoudige koolhydraten aka suikers).

Doordat carnivoren geen suikerrijk (plantaardig) voedsel eten, komt alle Vitamine C die geconsumeerd wordt direct het lichaam ten goede. Wanneer een dieet gevolgd wordt dat voor een groter deel bestaat uit koolhydraten en granen en suikers, dan raakt het opnametraject voor Vitamine C geblokkeerd door de glucose. De meeste Vitamine C wordt niet opgenomen en dat moet gecompenseerd worden door hogere doses voor te schrijven.

Waar vind je Vitamine C?

Als je een carnivoor dieet volgt, dan heb je geen 100 mg Vitamine C per dag nodig, maar slechts 20 mg. Vlees beschikt over zo’n 5 mg aan Vitamine C per ons. Als je dus 400 gram vlees per dag eet, als carnivoor, dan krijg je al voldoende Vitamine C binnen. Aangezien de meesten die een carnivoor dieet volgen wel een kilo vlees per dag eten, is Vitamine C tekort bij een carnivoor dieet dus geen probleem.

Lever kent een nog hogere Vitamine C lading. Tot wel 27 mg per ons. Eet je dus een ons lever, dan heb je meteen je dagelijkse dosis Vitamine C binnen.

Naschrift

Het Voedingscentrum heeft zojuist een advies gepubliceerd dat vooral mannen minder vlees moeten eten. Helaas, ze hebben het duidelijk niet begrepen en zijn niet op de hoogte van het laatste wetenschappelijke ontdekkingen. Of de oudste, want de mens eet al honderdduizenden jaren vlees. Het was het overschakelen van een plantaardig dieet op een carnivoor dieet dat de maag en darmen deed krimpen (vlees is veel energiedichter) en de hersens liet groeien.

Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Rijksoverheid. Kijken we terug naar de dieetadviezen van overheden, dan zien we over de afgelopen honderd jaar een trend richting minder (dierlijk) vet en meer (plantaardige) koolhydraten. Tegelijkertijd zien we een enorme toename van het aantal welvaart-ziekten, zoals obesitas, diabetes en kanker…

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen?

In dit artikel heb je gelezen hoeveel Vitamine C je nodig hebt bij een Carnivoor dieet. Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van het Carnivoor dieet dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen. Volg je het Carnivoor dieet al, en wil je gaan voor een gespierd lichaam en laag vetpercentage? Dan is het Droog Trainen Protocol ideaal voor jou! Met behulp van het Droog Trainen Protocol kun je binnen 8 tot 16 weken effectief je vetpercentage verlagen voor ​een strakker, sterker en gespierder lichaam (​zonder jojo effect!)

Klik hier om meer informatie te lezen over het Droog Trainen Protocol. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

stofwisseling

Previous Post

Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen? 5 tips

Next Post

13 tips voor als je begint met Intermittent Fasting

intermitterend vasten