De Nummer 1 in Keto en Intermittent Fasting

Waarom zijn eiwitten belangrijk bij het afvallen?

  • Door: Chris
  • Datum: november 9, 2021
  • Leestijd: 2 min.

Bijna iedereen die een dieet heeft gevolgd of op z’n voeding let heeft zich wel eens verdiept in eiwitten (of proteïnen). Maar waarom zijn eiwitten zo belangrijk bij het afvallen? Studies tonen aan dat eiwitten het meest verzadigend zijn, terwijl koolhydraten de minst verzadigende macronutriënten zijn. Met andere woorden, als je genoeg eiwitten eet, heb je minder honger en eet je minder calorieën. Daarom is het van cruciaal belang om voldoende eiwitten te eten als je vet wilt verliezen.

Bij eiwitten is ook aangetoond dat deze het energieverbruik verhogen. Dit betekent dat je door een eiwitrijk dieet te volgen, meer calorieën verbrandt. Dit metabolische voordeel is niet significant (ongeveer 100 kcal per dag) maar alles telt mee uiteindelijk.

Een andere manier om meer calorieën te verbranden, is door spiermassa op te bouwen. Eiwit is dé belangrijkste macro voor het behoud en de opbouw van spierweefsel, vooral voor lichamelijk actieve personen. Meer spieren verbranden meer calorieën en verhogen iets je basismetabolisme. Dit betekent dat je zelfs in rust iets meer calorieën verbrandt.

“… terwijl eiwitten de insulinesecretie verhoogt, verzacht de stijging van glucagon die tegelijkertijd optreedt, het vetvormende effect van insuline.”

Hoeveel eiwitten moet je binnen krijgen?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, kan worden bepaald door je lichaamsgewicht en mate van activiteit.

Dit betekent dat mensen die lichamelijk actiever zijn, hogere eiwitbehoeften hebben dan mensen met een zittende levensstijl.

Een nauwkeurigere schatting, vooral voor mensen met een verhoogd procent aan lichaamsvet, kan worden bereikt door de eiwitinname te berekenen uit je “lean body mass”, die wordt berekend als het totale lichaamsgewicht minus lichaamsvet.

Er zijn andere factoren, zoals geslacht of leeftijd, die de eiwitinname kunnen beïnvloeden, maar deze zijn minder belangrijk.

Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk voor het behouden en opbouwen van spiermassa, terwijl het eten van overmatige hoeveelheden eiwitten waarschijnlijk je ketonwaarden mogelijk kunnen verlagen.
Hoewel het waar is dat een aanzienlijke overmaat aan eiwitten de staat van ketose kan verstoren, hoef je je geen zorgen te maken over een paar extra gram eiwitten.

Snel en makkelijk afvallen met de Keto Revolutie?

In dit artikel heb je gelezen waarom eiwitten belangrijk zijn bij het afvallen. Eiwitten zijn tevens een belangrijk onderdeel van het keto-dieet. Volgens vele wetenschappelijke studies is het volgen van het keto-dieet dé manier om snel en gezond af te kunnen vallen. In de Keto Revolutie kun je precies lezen hoe je jouw extra pondjes kunt verliezen en er af kunt houden door informatie, vele tips en heerlijke recepten.

Klik hier om meer informatie te lezen over de Keto Revolutie. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

Keto Revolutie

Previous Post

Welk boek kun je mij aanraden voor het Keto dieet?

Next Post

Is het keto dieet gevaarlijk?

keto dieet gevaarlijk